Home / Trafik Eğitimi / Yaşlılar Ve Gençler İçin Sürüş Eğitimi İpuçları

Yaşlılar Ve Gençler İçin Sürüş Eğitimi İpuçları

Her tecrübeli araç sürücüsü aslında potansiyel bir sürücü kursu eğitmenidir. Genç ve yaşlı sürücü adaylarını eğitmeye gönüllü tecrübeli sürücüler için sürüş eğitimi ipuçları veren çok güzel bir yazımız var.

Sürücü adayları sürücü kursuna başlamadan önce çevresinde direksiyonu kuvvetli ve trafik kuralları hakkında bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlarından veya aile bireylerinden bu eğitim ve tavsiyeleri alır. Eğer tecrübe sahibi olan biz isek, bunu isteyelim veya istemeyelim bu konuda bizden yardım isteyenlere elimizi uzatmaktan asla kaçamayız.

Araba kullanmak özgürlüktür.
Araba kullanmak her yaşta büyük bir özgürlüktür.

Şimdi bahsedeceğimiz emniyetli sürüş eğitimi ipuçları ile, bu özgürlüğün tadını daha da fazla çıkarabilme konusunda hem kendinize hem de sizin yardımınızı talep edecek sürücü adaylarına yardımcı olabilirsiniz.

Gençler araba kullanmayı öğrenmeye başladıklarında her şey daha çok yenidir. Kontağı çevirip ateşlemeyi başlatmak, ön cam sileceklerini çalıştırmak ve gaz pedalını kullanmak gibi basit şeylerle eğitime başlanabilir.

Yaşlı sürücüler araba sürmek için gerekli olan temelleri bilir, ancak yaşlılığın getirdiği fiziksel kısıtlamalar, daha yavaş reaksiyon verme süreleri ve bazı hafıza sorunlarının etkisi sürüş eğitiminde karşınıza çıkacak olumsuz yönlerdir.

Genç ve yaşlı sürücüler ile çalışırken onların sürüş alışkanlıklarına dikkat edin ve gerektiğinde müdahale etmekten kaçınmayın. Bu onların yararına olacak bir gelişmedir.

Genç ve yaşlı sürücüler için yollarda daha güvenli kalmalarına yardımcı olacak bazı sürüş eğitimi ipuçları şunlardır:

Sürmeyi Öğrenmek!

Gençlere nasıl düzgün ve güvenli bir şekilde araba süreceklerini öğretmek zaman ve sabır ister fakat alacakları tüm bu zihinsel eğitim, sürüş sırasında yolda başlarına gelmesi kuvvetli muhtemel sorunlara karşı daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olur.

Bu göründüğü kadar kolay değildir. Yeni bir sürücünün beceri ve farkındalık kapasitesinin yüksekliği, aşağıdaki önemli hususlara gösterdiği dikkatte gizlidir.

Bunlar:
  • Trafik işaretleri
  • Trafik Durum ve Koşulları
  • Hız
  • Hava Durumu
  • Trafikteki diğer sürücüler
  • Araç hâkimiyeti
  • Yoldaki yayalar ve hayvanlar
  • Araç Bakımının yapılmış olması

Genç sürücülere yardım etmek için yapılabilecek birçok basit şey var
Genç Sürücülere Yardım!

Araba sürmek il başta muhtemelen çoğu genç sürücüye çok doğal bir durum olarak gelmeyecektir. Araba sürmeyi öğrenmek, deneyimli bir sürücünün yardımıyla daha kolay ve daha etkilidir. Genç sürücü uygun bir şekilde eğitildikten sonra yolda güvenli şekilde sürüş yaptığını görmek sizde paha biçilmez bir gönül rahatlığı sağlayacaktır.

Genç sürücülere yardım etmek için yapılabilecek birçok basit şey var:

Her şeyden önce onlara çok iyi örnekler olun. Genç öğrencileriniz sizi izliyor ve sizin sürüş alışkanlıklarınızı harfi harfine kaydediyor olacak. Araba koltuğuna oturdukları ilk andan ön koltuğa kurulup direksiyonu ellerine aldıkları o ana kadar muhtemelen aşağıdaki şu önemli noktalara azami dikkat gösterecekler:

  • Rahatsız edici ve Tehlikeli sürüş halleri (Araç sürerken yapılan telefon görüşmeleri veya mesajlaşma)
  • Emniyet Kemeri Kullanımı
  • Hız yapma
  • Agresif Sürüş Tekniği

İyi sürüş alışkanlıklarını ona göstererek, genç sürücü öğrenciniz için tüm hayatı boyunca uygulayacağı uygun bir sürüş temeli yaratabilirsiniz

Farklı Direksiyon Eğitimi Durumları

Genç öğrenciniz ile farklı sürüş durumları ve sürüş sırasında nasıl uygun tepki vereceğiniz konusunda konuşun. Genç öğrenciniz eğer vuku bulursa,  tehlikeli durumların güvenli şekilde üstesinden gelmek için daha donanımlı olacaktır.

Pratik, Pratik, Pratik!

Yeni bir sürücü adayı için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, onlara zaman ayırıp daha iyi sürüş deneyimi edinmelerini sağlayacak pratik yapma imkânı sağlamaktır. Genç sürücü adayınız için zaman ayırmak onların sürüş yetkinliklerini ve güvenlerini arttırmaya yardımcı olacaktır.

Genç Sürücü Adayları İçin Trafik Sigorta Oranları Neden Yüksek?

Hangi yaşta olursa olsun herkes ucuz trafik sigortası ister. Ancak diğer yaş gruplarındaki sürücülere göre genç sürücü adaylarına kesilen trafik sigorta oranları pahalı olabilir.

Öyle görünmesine rağmen, sigorta şirketlerinin genç sürücülere karşı önyargıları yoktur. Fiyatlar verilere dayanmaktadır. Sigorta şirketlerinin ellerinde trafik istatistik ve trendleri takip etmek ve sırayla oranları formüle etmek için kullandıkları onlarca yıla dayanan veriler var.

Ek olarak, bazı sigorta şirketleri kişilerin finansal geçmişini genel sigorta riski puanının bir parçası olarak kullanırlar. Çok fazla kredi geçmişi olmayan belki de hiç olmayan genç sürücüler, zayıf finansal puan nedeniyle trafik sigortası alırken daha yüksek oranlarla karşılaşabilirler.

Kayıtlı verilere göre trafikte kazanılmış tecrübe arttıkça kaza risklerinin azaldığı görülmektedir. Dolayısıyla – sadece yaşa bağlı olarak – deneyim sahibi tecrübeli sürücüler için trafikte kaza yapma oranları daha düşük olma eğilimindedir.


Yaşlı sürücüleri yeniden trafik eğitimine alma konusunda ikna edin!
Yaşlı Sürücülere Yardım

Yaş arttıkça, sürüş zorlaşabilir. Yaşlı sürücüler, yaşlarının sürüş performanslarını nasıl etkileyebileceğinin farkında olmalı, böylece gerektiğinde bazı değişiklikler yapmaya hazır olmalıdırlar.

Yaşlı sürücülerin fiziksel sınırlamaları ve sürüş yapmadan önce yapılan ekstra planlama ve uzun sürüş zamanı gerçeğini kabul etsek de onların sürüş alışkanlıklarını yeniden değerlendirmelerine yardımcı olmalıyız. Bu yardım onların yollarda güvenli sürüş yapmalarına ve bunun sürdürülebilir olmasına olanak sağlar.

Yaşlı sürücülerin aşağıdaki hususları gerçekleştirmelerine yardımcı olun:
  • Onları dönemsel olarak görme ve işitme testlerine sokun
  • Değişen yeni trafik şartlarına ve yaşlanmaktan kaynaklı sorunlara karşı ileri yaş sürücü eğitim kursları almalarını sağlayın
  • Sürüş rotasını önceden muhakkak öğrenin
  • Diğer ulaşım yöntemlerini dikkate alın. İlla araba sürmek zorunda bırakmayın
  • Sürüş yapmak kaçınılmazsa hava durumunu kontrol edin

Önleyici tedbirler alırken aktif olmak ve sık aralıklı dönemsel değerlendirmeler yapmak, yaşlı sürücülerin mümkün olduğu kadar trafikte sürüş yapmalarını sağlamak için büyük farklar yaratabilir.

Araba kullanmak her yaşta büyük bir özgürlüktür. Hepimiz bahsettiğimiz emniyetli sürüş ipuçlarıyla, bu özgürlüğün tadını daha da fazla çıkarabiliriz.

Unutmayın ne olursa olsun ve hangi tedbiri alırsanız alın aracınızın yolda kalma ihtimaline karşı yol yardım ekiplerine ulaşma imkanlarını sürekli açık tutmaları konusunda onları uyarmaktan asla vazgeçmeyin

About Samsun Yol Yardım

Samsun Yol Yardım 2000 yılından bu yana Oto Sesli bünyesinde olay yeri yol yardım ve kurtarıcı ekibi olarak, hususi ve ticari araçların tamamına hizmet veren bir kuruluştur. Güler yüzü ve kaliteli işçiliği ile müşteri memnuniyeti odaklı çalışma biçimini hayatının bir parçası edinmiş ekibimizle sizlere hizmet sunmaktayız. Usta şoförlerimiz ile birlikte Samsun merkez ve tüm ilçelerde aracınızı dilediğiniz yere teslim edelim.

Check Also

Tatil Sezonunda Yollarda Güvende Kalmak!

Tatiller keyifli bir zaman olsa da, aynı zamanda yolların en işlek ve tehlikeli olduğu zamanlardır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.