Home / Trafik Eğitimi / Tatil Sezonunda Yollarda Güvende Kalmak!

Tatil Sezonunda Yollarda Güvende Kalmak!

Tatiller keyifli bir zaman olsa da, aynı zamanda yolların en işlek ve tehlikeli olduğu zamanlardır. Amacınız yollarda güvende kalmak olmalı!

Havalar ısınıyor ve Tatil zamanı yaklaşıyor. Samsun Yol Yardım olarak Herkesin ailesi ve sevdikleri ile beraber mükemmel zaman geçirmesini diliyoruz. Tatiller keyifli bir zaman olsa da, aynı zamanda kara yollarının en yoğun ve en tehlikeli olduğu zamanlardır.

Tatil yolunda sevdiklerinize kavuşmak için yapacağınız şeyler var.

Tatil sezonunda otellerde veya tatil sitelerinde yapılan aşırı alkol tüketimi ve kış mevsiminden kaynaklanan tehlikeli yol koşullarının yanı sıra artan koşuşturma, sürücülerin A noktasından B noktasına sürerken daha dikkatli olmaları gerektiği anlamına geliyor.

Araç sürücüleri aşağıdaki tatillere özgü yol risklerinin farkında olmalıdırlar.

● Artan Trafik

● Artan Dikkat Dağınıklığı

● Artan Gideceğiniz Yere Hemen Varma Talepleri

● Artan Belirsizlik

● Artan Alkol Tüketimi

Yapılan bir kaza, tatil günlerimizi hızla trajedilere dönüştürebilir. Samsun Yol yardım olarak, yolda yapılan yanlış bir hareketin kutlama ve sevinç anlarımızı tamamen mahvedebileceğini biliyoruz.

Yol koşullarını veya diğer sürücülerin hareketlerini tamamen kontrol edemeseniz de, sürüş sırasında yaralanma riskinizi en aza indirmek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Yollarda güvende kalmak ve bu tatil sezonunda trafik kazasını önlemek için en önemli ipuçlarımız:

Tatil zamanı geldiğinde direksiyon başındayken aklımızdan geçen şeylere bir bakalım.

Araba sürerken dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının!
Dikkat dağınıklığı öldürür!

Uzun zaman boyunca hayal ettiğimiz ailemiz ile güzel vakit geçireceğimizi düşündüğümüz her şey dahil tatil paketi satın aldık. Bizi sabırsızlıkla bekleyen otel odamıza hemen gitmek ve rezerve edilen gün ve saatte odamıza check-in yaptırma acelesi bize sürüş sırasında gereksiz hız ve sonucu ölümle bitecek kaza yaptırabilir. Veya uzun zaman boyunca hayallerini kurduğumuz festival ve konser etkinliklerine hemen katılma stresi. Bu liste uzayıp gider.

Araba sürerken rahatlamak ve bu düşünceleri bir kenara itmek önemlidir. Yola odaklanmaya çalışın ve gideceğiniz yere geç gitmenin oraya hiç gidememekten daha akıllıca olduğunu kendinize sürekli tekrarlayın.

Dikkat dağınıklığı, Türkiye’de her yıl yapılan trafik kazalarında ortaya çıkan ölüm ve yaralanmaların asıl sebebidir. Tatil sezonunda yollardaki diğer sürücülerin de aynı sizin gibi hemen tatil yerine ulaşma ve diğer tatil kaynaklı sebeplerden dikkat dağınıklığı içinde olduğunu unutmayın

Araba kullanırken cep telefonu ile konuşmak ölüme giden en kısa yollardan biridir.
Sürüş sırasında cep telefonu ile konuşmayın!

Yoldasınız. Tatil yapacağınız yerde sizleri bekleyen arkadaşlarınız veya yolda güven içinde misiniz diye meraklanan aile üyeleriniz var.  Nerede olduğunuz veya nasıl olduğunuz ile alakalı bilgi vermek için sürüş sırasında cep telefonu konuşma riskini neden alıyorsunuz?  

Cep telefonu sesini hoparlöre verseniz dahi bir anlık bir gafletten dolayı yüksek hızlarda kaza yapma riskiniz var. Eğer haber vereceksiniz bunu yapmanın daha güzel bir yolu daha var. Onlara mesaj atabilirsiniz. Kısa ve net cevaplar uzun WhatsApp muhabbetleri değil.  

Geç kalacağınızı söylemek veya onlara ne zaman varacağınızı söylemek için kısa mesaj çekmekten daha güvenilir bir yol yoktur. İlla konuşmak istiyorsanız ilk dinlenme yerinde durup uzun uzun muhabbet edebilirseniz. Ama lütfen bunu yolda aracınızı sürerken yapmayın.

Hayatınızı kısa tutmak ve sevdiklerinizden ayrılmak istiyorsanız alkollü araç kullananın!
İçmeyin ve içkili araç sürmeyin!

Şaşırtıcı olmayan bir şey var, sarhoşken yapılan trafik kazaları tatil mevsimlerinde zirveye ulaşır. Alkol ’ün etkisi altında kalan sürücüler ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının olmasına neden olurlar.

Eğer alkol almaktan kendinizi asla alı koyamıyorsanız eve dönüş planlarınızı ya geciktirin, ya da özel bir şoför tutun. Ama en güzel çözüm yine de yola çıkacağınız gün alkol almamak için elinizden geleni yapmak olacaktır.

Gece yarısı sürüşlerinden kaçınmaya çalışın!

Düşük görüş mesafesi ve tehlikeli hava koşullarının yanı sıra, karanlıktan kaynaklı iyi yolu iyi görememe durumu ile tatil zamanlarında tatil bölgelerinde özellikle gece vakitleri sarhoş sürücülerin yollarda daha fazla olma durumu çok yüksek ihtimaldir.

Eğer yola çıkmak zorundaysanız, gece geç saatlere kadar sürmeye özgü tehlikelerin farkında olduğunuzdan emin olarak güvenliğinize öncelik verin. Mümkünse gece vakti yapılacak seyahatlerde yüksek hızlarda sürmekten kaçınmak en iyisidir.

Emniyet kemeri ile araç kullanmak hayat kurtarır.
Emniyet Kemeri Kullanımının Önemi Çok Büyüktür!

Pek çok trafik kazası ölümü emniyet kemeri takmayan insanlar tarafından gerçekleşir. Yolculuğunuz ne kadar kısa ya da uzun olursa olsun, sizin ve ailenizin emniyet kemerlerinizi bağlamanız için birkaç saniyeyi muhakkak olacaktır. Bu kadar küçük bir detay kaza durumunda yaralanma ve ölme riskini azaltmak için hala en kolay ama en etkili yol olmaya devam etmektedir. Küçük çocukların da araba koltuğuna oturtulması gerektiğini asla unutmayın.

Buzlu ve karlı havalar içi sürüş planı yapın!

Sert hava koşulları durumunda, birileri size yardım edinceye kadar aracınızın içinde yolda mahsur kalmış olabilirsiniz. Bunun için özellikle uzun yol seyahatleri için üretilmiş hazır acil durum kitini aracınızda bulundurduğunuzdan emin olun. Bu kitin içinde yiyecek, su, battaniyeler, el fenerleri, hayatta kalmanız için gerekli tüm materyaller ve yanıp sönen güvenlik sinyalleri gibi temel öğeler stoklanmıştır. Kış mevsiminin sert hava şartlarından dolayı veya bir kazadan sonra aracınızda mahsur kaldığınız zamanda sahip olduğunuz bu acil durum kiti ölümle yaşam arasındaki fark yaratabilir.

Hedefinize ulaşmak için varış hesaplarınıza ekstra zaman ekleyin:

Sert hava koşulları, artan trafik yoğunluğu ve dikkat dağıtıcı sürüş riskleri yüzünden hedefinize zamanında ulaşmak için varma zamanınıza yirmi dakikalık fazladan bir ek süre eklemeniz gerekebilir. Seyahatinizin beklenenden daha uzun süreceğini zihnen kendinize kabul ettirerek, acele ederek araç sürmekten uzaklaşma zihinsel gücü kazanırsınız. Bu ise kendi hayatınızı ve diğerlerinin hayatını riske atmaktan vazgeçeceğinizi umuyoruz

Bir yolculuğa çıkmadan önce yeterli derecede uykunuzu aldığınızdan emin olun!

Ertesi gün uzun mesafeli (birkaç saatten fazla) sürüş yapmayı düşünüyorsanız, bir gece öncesinden en az 8 saat uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Yorgunluk zihninizi daha az keskinleştirir ve da az rahatsız edici sürüş yapmanızı sağlar. Aksi durum trafik kazası riskini daha da artıracağından, hareketlerinizden ve çevrenizden tamamen haberdar olma yeteneğinizi bozar.

Araç bakımınızı yaptırmış olmanız sizi kötü sürprizlerden uzak tutar.
Araç bakımınızı muhakkak yapmış olun!

Kış veya yaz aylarında aracınıza düzenli olarak bakım yaptırdığınızdan emin olun. Profesyonel bir tamirciye lastiklerinizi kontrol ettirin,  frenlerinizi test edin ve yağınızı değiştirin. Cam silecek suyunuz dolu olduğundan ve sileceklerinizin sağlam olduğundan emin olun. Gerekirse yenileriyle değiştirin.

Sonuç olarak yapmamız gereken kısaca:

Tatiller sevinç zamanlardır. Talihsiz bir araba kazası ailenizin mutluluğunu hayatınızın sonuna kadar yaşayacağınız bir trajediye çevirebilir. Tatilde yol güvenliğiniz için yapmanız gerekenler ile alakalı yukarıda anlattığımız ipuçlarımızı izleyin ve kaza riskini azalttığınızdan emin olun.

Tatil sezonunda yollarda güvende kalmak önemlidir, ancak bazen ne kadar tedbirli ve dikkatli davransanız da kazalar olur. Bir trafik kazasında yaralandıysanız, trafik kazası konusunda uzmanlaşmış bir avukatı ile istişare yapmayı düşünebileceğinizi de gözden kaçırmayın

About Samsun Yol Yardım

Samsun Yol Yardım 2000 yılından bu yana Oto Sesli bünyesinde olay yeri yol yardım ve kurtarıcı ekibi olarak, hususi ve ticari araçların tamamına hizmet veren bir kuruluştur. Güler yüzü ve kaliteli işçiliği ile müşteri memnuniyeti odaklı çalışma biçimini hayatının bir parçası edinmiş ekibimizle sizlere hizmet sunmaktayız. Usta şoförlerimiz ile birlikte Samsun merkez ve tüm ilçelerde aracınızı dilediğiniz yere teslim edelim.

Check Also

Yaşlılar Ve Gençler İçin Sürüş Eğitimi İpuçları

Her tecrübeli araç sürücüsü aslında potansiyel bir sürücü kursu eğitmenidir. Genç ve yaşlı sürücü adaylarını …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.