Home / Trafik Eğitimi / Güvenli Sürüş Yapmanın 7 Yolu

Güvenli Sürüş Yapmanın 7 Yolu

İşte kaza yapmadan güvenli sürüş yapmanızı sağlayacak ve trafik kazası yapmanıza engel olacak 7 harika yol.

Trafik kazası yapmak ve bu trafik kazasından yaralanarak kurtulacak derecede şanslı olsanız bile tek kelime ile korkunç bir deneyimdir. Güvenli sürüş tekniklerini muhakkak bilmeli ve tatbik etmelisiniz.

İstatistik kurumları ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği tarafından yapılan araştırmalar neticesinde trafik kazalarının % 90’ından fazlasının insan kaynaklı hatalardan kaynaklandığını ve bu nedenle trafik kazalarının önlenebileceği tespit edilmiştir.

Sürüş Sırasında Lütfen Sakin Olun!

Bu oldukça endişe verici bir istatistiktir ve bu istatistik yolda direksiyon başında iken aracınızı ne şekilde sürdüğünüz, kendinizi ve karayolunda sizin gibi sürüş yapan diğer sürücüleri güvende tutup tutmadığınız konusunda gerçekten düşünmenizi sağlayacak bir gerçektir.

Kazaların % 90’ının insanlardan kaynaklandığını ve bunların engellenebileceğini öğrenmek, en azından bizim sürüş güvenliğimiz ile alakalı kişisel bilgi ve becerilerimizi geliştirmemizi ve insan kaynaklı kaza oranını düşürmemiz konusunda bizleri teşvik etmektedir.

İşte daha güvenli araç kullanmanızı ve kazaları önlemenize yardımcı olacak 7 yol.

İçinizdeki Trafik Canavarını görmeyin, dinlemeyin ve duymayın!

Diğer sürücülerin bilerek ya da bilmeden yaptığı hatalara rağmen sürüş sırasına her zaman sakin kalmak çok zordur. Buna rağmen güvenli bir sürüş tekniği ve tarzı yakalamamız için sakin şekilde araç sürmek harika bir yoldur.

Sürüş sırasında sürücülerin sıklıkla başına gelen öfke ve saldırganlık, aracımızı idare kontrol etmemize ciddi şekilde zarar verir, yola odaklanmamızı bozar ve direksiyon hâkimiyetini kaybetmemize yol açar. Aslında, araç sürerken ortaya çıkan öfke veya saldırgan tutumlar, Türkiye’de trafik kazalarının önde gelen nedenlerin en üst sıralarındadır.

“Ne olursa olsun sakin olun” demek, her şey yolunda ve güzel olsa da, gerçekte gerçekleştirmesi çok zordur. Başka bir sürücünün davranışlarına kızdığınız zaman, nasıl sakin kalabilirsiniz? Duygular gerçekten böyle çalışmaz.

Diyelim ki (Allah göstermesin) bir kazaya karıştınız. Yapılacak ilk şey kendinden geçercesine öfke nöbetine tutulup işleri daha da çözülemez duruma getirmemek olmalıdır. Sakin ve soğukkanlı bir tutumla araç içinde kimsenin herhangi bir tıbbi yardıma ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin. Hemen kaza alanından daha güvenli bir yere gidin.

Karşıdaki sürücüyle anlaşamayacağınızı hissettiğiniz an onunla herhangi bir tartışma ve kavgaya girmeden ya trafik sigortacınızı arayarak ne yapılması konusunda tavsiye alın ya da trafik polisini çağırarak duygusal tepkilerin zararından kendinizi koruyun! Aracınızın teknik sebeplerden dolayı çalışamadığı durumlarda Samsun Yol Yardım gibi Oto Çekici hizmeti çağırarak en yakın tamirciye çektirin.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD) bu durumlarla başa çıkmamıza yardımcı olacak kullanışlı bir yol yönergesi hazırladı.

Bu ipuçlarından bazıları:
  • Mümkün olduğunca gergin veya sinirli bir ruh halindeyken araç kullanmaktan kaçının. Bu her ne kadar Türkiye’de çok zor olsa da canınızdan daha kıymetli değildir.
  • İşlerinizi yüksek stres seviyelerine neden olacak şekilde son dakikaya bırakmayın. Acele etmek sizi ölüme götürür.
  • Diğer sürücüye haklı gerekçelerle olsa dahi, hatta kızgınlıktan zihnen deliye dönmüş olsanız da, bu kızgınlık ve öfkeyi yüzünüzde veya kullandığınız ifadelerde göstermeyin.
  • Başka bir sürücüyle sonu kavgaya çıkması kesin olacak olaylara sebep vermemek için asla arabanızdan çıkmayın!
Araç bakımınızı takip edin!
Aracınızın Dönemsel Bakımlarını Muhakkak Yapın!

Aracınızı sağlıklı ve bakımlı tutmak, kaza riskini azaltmak için harika bir yoldur. Arabanızın teknik olarak birinci sınıf durumda olduğundan emin olmak ve güvenli sürüş yapmak için ayda bir veya iki kez kendiniz kontrol edin ya da ettirin. Bu kontrol için yapılması gereken birkaç hızlı ve kolay adım vardır.

Kontrol edilmesi gerekenler;

Bu kontrollerin her birini gerçekleştirmek için kendinize aylık bir program ayarlamak çok faydalı olacaktır.

Motor yağınızı değiştirmek, Motor suyunu doldurmak ve donmaya karşı koruma sağlayan katkılar kullanmak, elektrikle çalışan tüm parça ve lambaların düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için belirli bir bakım takvimi planlayın (Tamir kutunuzda yedek ampul ve sigortaları yedek olarak bulundurmak çok önemlidir).

Lastiklerin kalınlığı en az 1,6 mm olmalıdır. Bir demir lira kullanarak lastik sırt derinliğini kolayca kontrol edebilirsiniz. Lastiğinizin su kanalının yüksekliği paranın ¼’üne ulaşırsa, lastikleriniz gayet iyi, ancak derinlik 1/10’una denk gelirse, artık onları değiştirmeniz gerekir.

Görünülür Olduğunuzdan Emin Olun!
Sürüş Yaparken Aracınızın Diğer Araçlar Tarafından Görünülür Olduğundan Emin Olun!

Diğer sürücülere olan görünürlüğünüz son derece önemlidir.  Genelde diğer sürücülerin ne yaptıklarından emin değilsek veya görüş alanından kaybolduklarında hatalar ve kazalar meydana gelir.

Bu nedenle yolda görünürlüğünüzü açıkça konumlandırdığınızdan emin olun. Görüş açısını artırmak için farlarınızı açık tutun ve manevra yaparken dönüş sinyallerini kullanma konusunda lütfen tembellik göstermeyin!

Şeritleriniz içinde kalın!
Aracınızı Şerit Dışına Çıkmadan Kullanın!

Nereye gidiyor olursanız olun veya ne tür bir yoldan giderseniz gidin, aracınızı sürmek zorunda olduğunuz şeritlere sadık alın. Böylece etrafınızdaki bir şey olursa sizi güvenli şekilde yoldan çıkaramaya imkân sağlayacak yerlerden çıkış yapabilirsiniz.

Bu şekilde yapılan güvenli sürüş, aniden oluşan tehlikeli durumlarda vermeniz gereken hızlı kararlar için iyi bir şekilde hazırlıklı olduğunuz ve aniden kırılma risklerinden panik yapmadan kurtulacağınız anlamına gelir.

Aracınızın manevra yapması için birçok seçeneğiniz olması güvenli bir sürüş yöntemidir.

Takip mesafesi can kurtarır.
Takip Mesafesine Dikkat Edin!

Takip mesafesi sürüş sırasında uyulması gereken en önemli hususlardan biridir. Aniden fren yapılması gerektiğinde, aracınız ile öndeki araç arasında yeterince durma mesafesi bulunduğundan emin olmanız gerekmektedir. Takip mesafesi, kaza yapmak ile güvenli şekilde aracınızı durdurmak arasında yapılacak seçimde belirleyici yegane unsurdur. Takip mesafesine uymazsanız güvenli şekilde aracınızı durduramaz ve önünüzdeki araca çarparsınız.

Diğer araçlar ile aradaki güvenli bir mesafeyi korumak, büyük resmi yakalamanıza ve öndeki yolu daha net görmenize yardımcı olur, gerçekten tam bir kazan-kazan durumudur.

Siz ve diğer sürücü arasında iki ile üç saniye arasında bir boşluk bırakmaya çalışın. Peki bu mesafeyi sürüş sırasında bize gösteren bir teknik var mı? Evet var. Bir lamba direği veya trafik işaretini öndeki araç geçtiğinde saymaya başlayın; eğer o işarete ulaşmak 2-3 saniye alırsa, emniyetli bir takip mesafeniz vardır. Fakat siz bu süreden daha hızlı bir şekilde oraya ulaşırsanız bu yavaşlamanız gerekiyor demektir.

Peki, birisi sizi çok yakından takip edip, aranızda güvensiz bir mesafe bırakıyorsa ne yapacaksınız? Birisinin takip mesafesini koruyarak da olsa uzun bir süre boyunca sizi takip edercesine arkanızdan sürüş yapması çok sinir bozucu olabilir ve sık sık kendinizi rahatsız hissetmenize sebep verebilir.

Evet, bu psikolojik bir durum ama insanoğlu olarak hepimizde aynı rahatsızlığı veriyor. Bu tuhaf durumu tecrübe etmeyen bir sürücü herhalde yoktur. Peki ne yapacağız? Aracınızın hızını yavaş yavaş azaltın, diğer arabanın sizi geçmesine izin verin ve bu stresin sizi germesinden kurtulun. Bu kadar basit.

Ve işte, sizi strese ve büyük bir gerginliğe sokan durum saçlarınız arasından uçup gitmiş. Israrla ve inatla Tavşan kaç Tazı tut oynamanın anlamı yok. Birinin sizi geçmesi sizi aşağılayan bir durum değil. Bunu bilinçaltınızda bir gurur meselesi yapmayın.

Türkiye’de hemen hemen büyük bir yüzdede olan bu beni kimse geçemez psikolojik hastalığını yenmek zorundayız. Yolların Adam Smith’i olmak şerefine nail olabilirsiniz. “Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler”

Havalar bozulduğunda ek önlemler hayat kurtarır!
Kötü Havalarda İlave Önlemler Alın!

Şiddetli yağmurda, karda veya buzlu yollarda sürüş yapmak ideal hava koşullarına göre daha tehlikelidir. Takip ve durma mesafeleri önemli ölçüde artar, görünürlük azalır ve ruh halimiz çoğunlukla kötüleşir.

Kötü havalarda yapılan sürüşe biraz daha fazla özen göstermek, daha yavaş sürmek, takip mesafelerini artırmak ve normalden daha uyanık olmak gerekir.

Ekstra uyanık olmak, kötü havalarda kazaları önlemek için en iyi yoldur.

Araç sürerken cep telefonuna bakmak ve ilgilenmek öldürür!
Sürüş Sırasında Yola Odaklanın!

Kulağa basit geliyor ama trafik kazalarını önlemek için yola odaklandığınızdan emin olun. Sürücünün dikkatini dağıtan ve yola odaklanamamasının en önemli sebeplerinden biri alkollü araç kullanmaktır. Alkollü araç kullanımından kaynaklı ölümlü ve ciddi yaralanmalı trafik kazalarının oranı ne yazık ki Türkiye’de de çok fazladır.

Yapılacak en iyi şey, sürüş sırasında tüm dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulmanızdır. Sürüş yaparken akıllı telefon gibi aslında yararlı olan aygıtları kullanmak bile dikkatimizi dağıtmamıza neden olur.

Çok yararlı olan bir şey hayatınızı korkunç bir kazada kaybetmenize ya da ağır yaralanmanıza sebep olabilir. Bu yüzden gerçekten gerekmedikçe sürüş sırasında hiçbir şeyi kullanmamalıyız. Buna radyo kanallarını ayarlamayı, arabada yemek yemeyi ve hatta hayal kurmayı bile ekleyebiliriz.

Bir başka iyi fikir de, yola çıkmadan önce Spotify veya Apple Müzik gibi müzik platformlarında ya da USB aygıtımız üzerinde hazırlayacağımız bir çalma listesini oluşturmak bizi sürüş sırasında yola odaklanmamıza yardımcı olur.

Diğer klasik yöntem ise yanınıza oturan yol arkadaşınızın müzikten sorumlu olmasına izin vermektir. Umarız yol arkadaşınızın müzik zevkleri sizinki ile uyumlu olur. Kazaları önlemenin, daha dikkatli ve güvenli bir şekilde araç sürmenin yolları için tavsiye ettiğimiz bu adımları lütfen dikkate alın. Bu şekilde sevenlerinize, ailenize ve dostlarınıza sağ salim kavuşacağınızı umuyoruz

About Samsun Yol Yardım

Samsun Yol Yardım 2000 yılından bu yana Oto Sesli bünyesinde olay yeri yol yardım ve kurtarıcı ekibi olarak, hususi ve ticari araçların tamamına hizmet veren bir kuruluştur. Güler yüzü ve kaliteli işçiliği ile müşteri memnuniyeti odaklı çalışma biçimini hayatının bir parçası edinmiş ekibimizle sizlere hizmet sunmaktayız. Usta şoförlerimiz ile birlikte Samsun merkez ve tüm ilçelerde aracınızı dilediğiniz yere teslim edelim.

Check Also

Tatil Sezonunda Yollarda Güvende Kalmak!

Tatiller keyifli bir zaman olsa da, aynı zamanda yolların en işlek ve tehlikeli olduğu zamanlardır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.